Mamazsola

Készíts otthon gabonapelyhet és kukoricapelyhet!

Akármennyire is kismamák vagyunk mi Mamazsolák, amikor találkoztam ezekkel a receptekkel és eleve magával az ötlettel, hogy az imádott reggeli müzlit/gabonapelyhet/corn flakest saját magunk is elkészíthetjük azonnal felcsillant a szemem. Tudom persze, elsődlegesen a gyerkőcök kedvencei (az amerikai összefoglaló nevükön) “cereal”-ok, legalább is sokan így gondolják, de én akkor még mindig gyerek vagyok, mert a mai napig nem sikerült lemondanom róluk. Ma már eljutottam odáig, hogy corn flakes vásárlás előtt tüzetesen végigolvasom a doboz oldalán az összetevők listáját és próbálok minél kevesebb és minél egészségesebb összetevőkből állót választani. Ez persze azzal jár, hogy a régi (gyerekkori) kedvenceket mára újakra cseréltem. De akárhogy is, nálunk szinte mindig van otthon 1-1 doboz gabonapehely.

Persze a kukoricapelyheknél nem csak az összetevők számítanak, az előállítási mód is fontos lehet. Mégis soha még csak eszembe sem jutott, hogy otthon készítsek hasonló reggeli csemegét. Persze a zabpelyhes csodák variációit már rég próbálgatom, de hát ott az alap; a zabpehely eleve adott. Na de lássuk milyen saját gyártmányú finomságokkal lephetjük meg a csemetéket és persze magunkat akár reggelire, akár uzsonnára. 3 mesés, otthon elkészíthető corn flakes/gabonapehely receptet hoztunk nektek:

Csokis puffancsok:

homemade-reeses-puffs2

Hozzávalók:

1 csésze mandula
1 ek. kókuszolaj
csipet só (lehetőleg tengeri só).
1 tojásfehérje
1/4 csésze méz
1/2 tk. vanília-kivonat
1 csepp mandula kivonat
1/4 1/3 csésze liszt, vegyesen (kókusz, mandula, zab, stb)
1 1/2 evőkanál. kakaópor
1 1/2 tk. cukor
2 evőkanál. mogyoróvaj

A mandulát őröljük le, az a legjobb, ha durva liszt állagot kapunk.  Adjuk hozzá a kókuszolajat, sót, tojásfehérjét, mézet, vanília kivonatot, és mandula kivonatot és keverjük/ dolgozzuk össze a masszát, míg csomómentes nem lesz. Keverjünk hozzá 3 ek. lisztet, majd osszuk szét a masszát 2 külön edénybe. Az egyik tál masszához keverjünk kakaóport és cukrot. Lágy és ragadós tésztát kapunk majd, kb. mint egy nagyon vastag brownie tészta. Adjunk még hozzá egy vagy két teáskanál lisztet, hogy könnyen kis golyókat tudjuk majd formázni belőle.

homemade-reeses-puffs9

A másik tál masszához adjunk 2 evőkanál mogyoróvajat és  1 evőkanál lisztet. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (vagy 200 fokra, ha azt szeretnénk, kevésbé ropogósak legyenek a gabonapelyhek) és tegyük sorban a tepsibe, a sütőpapírra a borsószem nagyságú golyócskákat. Ha nedves kézzel formázod a golyócskákat akkor megakadályozhatod, hogy a tészta túlságosan a kezedhez ragadjon.
Süsd a 12-18 percig, sütő hőmérsékletétől függően a majd hűtsd le teljesen. Végül tárold a golyócskákat légmentes tároló dobozban.

*Ebből a mennyiségből kb. 2 csészényi csokis puffancs készíthető, viszont a golyócskák sokkal táplálóbbak és laktatóbbak lesznek a bolti verziónál.

Corn Flakes (csupán 2 hozzávalóból):

CornFlakesRecipe11

Hozzávalók:

*kukoricaliszt

*víz

*cukor ( ha “Frosted Flakes”-t készítenél)

CornFlakesRecipe08

Egy fém serpenyőben egyenletesen terítsd szét a kukorica lisztet (a tepsit nem kell kiolajozni). Spriccelj vizet a liszt tetejére ügyelve arra, hogy éppen-hogy-csak, de szépen eláztassa a kukorica lisztet. (Ha cukros kukoricapelyhet szeretnél, akkor cukrot is permetezz a vizes liszt tetejére). Süsd amíg a víz el nem párolog majd egy fém spatulával kapard fel a serpenyőből a masszát. Fordítsd át a pelyheket és süsd amíg ki nem száradnak. Végül kézzel törd apró darabokra a nagyobb pelyheket.

Cinni minnis (fahéjas gabonapehely):

Homemade-Cinnamon-Toast-Crunch-4

Hozzávalók:

1 1/4 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 1/4 csésze finom liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
1/3 csésze + 1 evőkanál kókuszolaj
1/3 csésze barna cukor
1/8 csésze cukor
1 evőkanál vanília
2 evőkanál méz
1/2 csésze író
1/8 csésze cukor
3/4 teáskanál fahéj

Robotgéppel dolgozd össze a a teljes kiőrlésű lisztet, finom lisztet, szódabikarbónát és 2 teáskanál fahéjat. Ezután adj hozzá 1/3 csésze kókusz olajat, 1/3 csésze barna cukrot, 1/8 csésze cukrot a vaníliát és a mézet. Dolgozd össze a masszát majd add hozzá az írót, és folytasd a folyamatot, amíg a tészta teljesen össze nem áll. Úgy tűnik majd, hogy száraz és omlós a tészta, de ez rendben van. Melegítsd elő a sütőt 180°-ra. Lisztezd be a tésztát kicsit majd szedd 2 részre és készíts elő 2 tepsit 1-1 sütőpapírral. Az egyik tepsibe, a sütőpapírra terítsd szét a masszát, majd nyújtsd ki a tésztát kb. másfél cm vastagságúra. Egy kis tálban keverj össze 1/8 csésze cukrot és 3/4 teáskanál fahéjat. Olvaszd fel a maradék 1 evőkanál kókuszolajat. Kend be a tészta tetejét az olvasztott kókuszolajjal, majd bőven szórd meg a fahéjas cukorral.

Homemade-Cinnamon-Toast-Crunch-2

Éles késsel vagy pizzavágóval darabold fel a tésztát apró téglalapokra/ négyzetekre. Villával szurkáld meg a négyzeteket majd, egy spatulával válaszd szét az összes négyzetet. Helyezd át a  gabonapelyheket a másik, előkészített sütőpapíros tepsire majd süsd őket 9-13 percig, míg enyhén aranybarna nem lesz a lapocskák teteje. Hagyjuk teljesen kihűlni és tároljuk légmentesen záró edényben. (A receptből kb. 5-6 csészényi gabonapehely készíthető).

Jó étvágyat! 🙂

Homemade-Cinnamon-Toast-Crunch-5

A receptek eredeti forrásait itt, itt és itt találod.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!