Kis családunk hétvégente előszeretettel reggelizik friss kalácsot. Értsd: mindennap frisset, vasárnap is. Hát igen, ez már csak így van. Akkor vagyunk csak gondban ezzel a kényes szokással, ha kétnapos ünnep közeleg. Megpróbáltuk a lehető legjobb megoldást megtalálni, minél később beszerezni a kalácsot, hogy minél frissebb legyen, csak hogy a Pünkösdkor idén 2 városban is megfordultunk. (Hazautaztunk szülővárosomba egy nagyon kedves barátnőm esküvőjére.) Anyukám persze otthon kitett magáért és ő is kedveskedni próbált nekünk egy kis kaláccsal. Így esett, hogy pünkösd már rég elmúlt, de kalácsunk még mindig maradt.
Tegnap túlbuzgó voltam; felbátorodtam mikor Pán Péter a déli álmába szenderült és vágytam valami finom sütire is így 3fogásos ebédet kezdtem készíteni. Férjecském tegnapelőtt igazi, friss, ropogós házi cseresznyét hozott haza ebből szerettem volna valami meséset sütni. Amint megpillantottam, elmentettem magamnak ezt a cobbler receptet, mert istenien néz ki. Minden hozzávaló volt is itthon, szóval már épp neki álltam, amikor rápillantottam a finom, száradt kalácsokra és nem volt szívem kidobni őket. Úgyhogy elkezdtem keresgélni a neten és erre bukkantam. Úgy döntöttem végül, hogy vegyítem a két receptet és íme az eredmény:
Hozzávalók a fahéjas-cseresznyés kalácspudinghoz (4személyre):
*kb. fél fonott vagy kakaós kalács
*2dl tej
*1 tojás
*5dkg vaj
*1 ek cukor
*ízlés szerint fahéj
*nagyobb csészényi magozott cseresznye
A vajat olvaszd fel egy kisebb edényben. Majd vajazd ki vele 4 szuflé formát. A maradék vajat keverd el a tejjel és a tojással. A kalácsokat tépkedd apró darabkákra, majd áztasd meg őket a tojásos, vajas tejben. A cukrot keverd el a fahéjjal és forgasd meg benne a kimagozott cseresznyéket. A szuflé formák egyharmadáig tegyél cseresznyéket, majd a tetejükig töltsd meg őket a kalács masszával. Végül díszítsd őket még pár szem cukros-fahéjas cseresznyével. 180 fokon süsd fél óráig és kész az ínycsiklandó könnyed nyári süti.
u.i.: Nem igazán értem miért kalácsPUDING-nak hívják az ilyenfajta sütiket. Szerintem a kalács-guba sokkal találóbb lenne. Na de nevek és trendek ide vagy oda a lényeg az ízében és egyszerűségében rejlik.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: