Lássuk akkor a “Mit együnk” kérdést.
Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én leginkább gyerekkorom ízeit kívánom mostanában; úgy mint csoki puding, császármorzsa, vadas, gyümölcsmártás a hús mellé, krumpli leves, minestrone leves, kürtös kalács, “kefíres süti“, tojásos nokedli, csirke paprikás, diák-csemege-kolbász.. Vannak napok mikor nagyon mellé sikerül az ételek összeválogatása. Pl, mikor az irodában a többieknek ebéd időben kedve támad pizzát rendelni (és ahelyett, hogy az előre el és bekészitett barna kenyeres, zöldséges szendvicsemet fogyasztanám, mandarinnal, lecsúszik egy fél pizza.) Majd hazaérve a párom anyukája által kedvesen és finoman elkészített, mire hazaérek megmelegített, sült krumpli+gordonbleu vár, így vacsorára már csak egy adag tejberizst kívánok. Aztán persze vannak napok, mikor előre megtervezetten sikerül szintén csupa finomakat és jól ennem. Pl. reggelire kímélő, csokidarabkás corn flakes joghurttal, tízóraira 2 db mandarin, ebédre banán + barnakenyérből paradicsomos, madársalátás szendvics, hazaérkezéskor erőleves (a kelleténél talán kicsit több tésztával), csemegeként alma-sajt-dió, és ha este még mindig éhes lennék akkor paradicsomos heringfilé konzerv egy szelet barnakenyérrel. Na ez utóbbit és ehhez hasonló étrkezéseket szeretnék ezentúl is tartani.
Ha Ti is tanácstalanok vagytok még, hogy miből mennyit kellene fogyasztanatok, íme egy igazán praktikus segéd ábra. Egy osztrák tájékoztatóban találtam. A magyar javasolt étrendtől (kismamák számára) annyiban tér el, hogy hazánkban a gabonafélék foglalják el a legalsó szintet és csak aztán következnek a zöldségek, gyümölcsök. Ez az ábra nekem sokkal szimpatikusabb, már csak azért is, mert anyukámnál nemrég kialakult a glutén érzékenység, mely manapság sajnos olyan gyakori.
Végül pár tipp; ínycsiklandó, könnyen elkészíthető ételek és nassolni valók:
Reggeli:
° corn falkes+gyümölcs joghurt+banán felkarikázva, összekverve (igazi energiabomba, személyes kedvencem)
° banános, zabpelyhes müzli (recept itt)
° tojásrántotta paradicsommal, sajttal, rukkolával
° bundáskenyér uborkával, paradicsommal
° amerikai palacsinta nutellával, banánnal
Tízórai:
° szezon gyümölcsök (pl. szőlő, mandarin, alma, banán, eper, málna, körte, barack, szilva, cseresznye)
° magvak (pl. dió, kesudió, tökmag, pisztáciá stb.)
Ebéd:
° levesek minden mennyiségben (az én kedvenceim: hús leves, paradicsom leves, borsó leves, minestrone leves, ° krumpli leves, frankfurti leves)
° spenótos, csirkés tészta parmezánnal
° rakott krumpli (ahogy a mamád készítette)
° mexicoi zöldséges, riszes, csirkemell csíkok
° tojásos nokedli zöldsalátával
° paprikás krumpli
° lecsó (bár én annyira nem rajongok érte)
° rizses sajtgolyók almás, zeller salátával
Uzsonna:
° alma-sajt-dió tál
° ruccola olasz sonka tekercsben mozarellával
° pirított barna kenyér avokádó krémmel/ tojás krémmel/ tonhal krémmel
° barackos, paradicsomos bruschetta
+100%os vagy frissen facsart gyümölcslé
Vacsora:
° grill húsok, grill zöldséggel
° pesztós tészta
° ebédmaradék tovább gondolva pl. maradék sült csirkehús, krumpli pürével, lila káposztával
° főzelékek pl. borsó főzelék, finom főzelék, zöldbab főzelék
° leveles tésztában sült virsli nagy adag salátával
° húskenyér vagy fasírt, barna kenyérrel, francia salátával
-A sort később még folytatjuk. Addíg is írjátok meg a kommentben a Ti kedvenceiteket!-
Ha profi táplálkozási tanácsok után kutatsz, kattints a Kismamdiéta Blogra!